En guide om racing og motorsport

Alt om Formel 1

Formel 1 er motorsporten som er regnet til den øverste klassen motorsport som blir regulert av Det internasjonale bilsportforbundet. Formel 1 er også den motorsporten på TV som er mest populær, med hele 400 millioner seere på verdensbasis, selv om tallet har sunket de siste årene. Denne bilsporten er regulert av regler som alle bilene og førerne i løpet må overholde. I hvert løp kåres det vinnere både blant førerne og konstruktørene bak bilene. Det kåres altså én vinner per løp og en sammenlagt vinner per sesong.

Bilsporten

Formel 1 er en sport der ekstreme krefter blir satt i sving. Farten førerne kommer opp i med sine énseters, åpne biler er 370 km/t, og noen ganger enda mer. Dermed opplever de ekstreme G-krefter i svingene og i bremsesituasjoner. For at sikkerheten skal være best mulig, er sporten regulert av regler for både hvordan bilene skal være konstruert og hva føreren har lov til. Her er både vekt av bil, motortype, bensininnhold, vinger, sikkerhetsutstyr, bremsetyper, dekktype og annet utstyr strengt regulert.

Organiseringen av sporten

Formel 1 er et verdensmesterskap, altså et VM. Her er det mange baner i hele verden som sammenlagt danner grunnlag for å kåre en vinner i VM. Banene er ulike, og de siste årene har det blitt benyttet omlag 15–20 løp per sesong. Hvert løp kåres en vinner, og alle deltakere får poeng. Vinnerbilen får 25 poeng, og tiendeplass får 1 poeng. Alle mellom får poeng i synkende rekkefølge. Hvert lag, altså hvert team, stiller til startstreken med to biler.

Mesterskap

I formel 1 får hver bil poeng i hvert løp, og det blir vinnere i løpet og sammenlagt i sesongen. Føreren av bilen kjemper om å vinne tittelen «Formula One World Drivers Champion». Hvis to førere sammenlagt har like mange poeng, er det den føreren som har vunnet flest løp som vinner tittelen. Denne tittelen har det vært kjempet om siden 1950. Tilsvarende kjemper lagene om konstruktørtittelen, «Formula One World Constructor’s Champion». Poengene som begge bilene til laget samler i hvert løp avgjør sammenlagt hvem som vinner denne prisen.

Bilene

I dag er det Ferrari og Mercedes-Benz som er noen av de største fabrikantene av biler i sporten. De konkurrerer om seire og om å lage den beste bilen. Det er nemlig store penger i sporten, og mange av bildelene tester de ut i Formel 1, for videre å bruke dem i gateløp. Andre bilfabrikker leverer selvsagt også biler til sporten, og det er også private lag som bygger egne biler der kun motorene er levert av bilfabrikkene. Eksempler på slike lag er McLaren og Williams.

Førere

Førerne som kommer med i Formel 1 har jobbet hardt. I løpet er det kun plass til 20 stykker, og foreløpig har ingen nordmann klart å kvalifisere seg. Mange har imidlertid prøvd, deriblant Håvard Huysman, Tommy Rustad og Dennis Olsen. Dennis Hauger er i dag det største norske håpet for å klare å kvalifisere seg. Han ble i 2017 plukket ut til Red Bull Junior Team som er et akademi for de mest talentfulle guttene i sporten. Det mest kjente navnet i sporten er Michael Schumacher med sine 7 VM-titler.