En guide om racing og motorsport

Grunnleggende om racing som motorsport

Hva er egentlig racing? Enkelt forklart er dette en gren innen bilsport, og konkurransene foregår på egnede asfaltbaner. Faktisk er det slik at de aller fleste mesterskap innen bilsport går innunder nettopp racing som gren. Sporten kalles også for asfaltbaneracing, baneracing eller bare asfaltracing. Når det kommer til racing vil det alltid være minst én person inni bilen, og løpene starter med massestart – altså at alle bilene kjører av gårde samtidig. Det arrangeres årlig flere spennende norgesmesterskap for bilrace som havner i kategorien racing.

De mest kjente klassene innen racing

For å få en viss forståelse for hva racing egentlig er, er det greit å få en oversikt over hvilke klasser som går under paraplyen racing. De mest kjente racingklassene er NASCAR, Formel 1, WTCC, Indy Car, DTM, FIA GT, STCC og Le Mans Series. Det kan være greit å fokusere på noen få av disse i begynnelsen, slik at du blir kjent med de grunnleggende reglene. På denne siden vil du kunne bli bedre kjent med de to mest kjente klassene; NASCAR og Formel 1.

Hvem passer racing for?

Racing er noe absolutt alle kan få glede av å følge med på, da det enkelt og trygt kan nytes fra sidelinjen. Du kan følge med på racing på TV, eller du kan møte opp på banene hvor konkurransene avholdes. I Norge er det flere baner hvor racing arrangeres, som for eksempel Rudskogen Motorsenter AS i Rakkestad eller Vålerbanen i Braskereidfoss. Denne fartsfylte motorsporten passer rett og slett alle som setter pris på fart og spenning, og verken alder eller kjønn er av betydning.

Prøv banekjøring selv!

Dersom du interesserer deg for racing trenger du ikke nødvendigvis begrense deg selv til å kunne følge med fra sidelinjen. Om du tør kan du faktisk kjøre selv. Trackday er en av aktørene som tilbyr deg å teste ut racing på bane i Norge. Dette er den perfekte gaven å gi til noen som drømmer om å kjøre raske biler og å kunne tråkke på gasspedalen uten å få bot av politiet. Du kan teste alt fra Porsche og Ferrari, til Audi R8 eller Lamborghini.

Hvilke biler egner seg for racing?

Det er ikke tvil om at hestekrefter og fart er helt sentralt innen racing, og dette er også grunnen til at bilene som benyttes gjerne er av den dyre og eksklusive sorten. Sportsbiler som egner seg på bane er blant annet McLaren, Mercedes Benz AMG GT R, Lamborghini, Ferrari, Porsche, Mitsubishi Evo X, Audi R8 eller lignende. Det er imidlertid også morsomt å teste ut andre biler under racing, som BMW M4, Audi RS 4 eller kanskje til og med en Mini John Cooper.

Racing NM

I Norge arrangeres hvert år Racing NM, hvor biler og deltakere fra hele landet dukker opp for å konkurrere om å komme først over målstreken med sine raske biler. Det konkurreres i en rekke ulike klasser, som f.eks. «NM – klasse 1: GT1 og GT+», «NM – klasse 6: Formula Basic» eller «NM – klasse 7: Seven Racing/ Roofless Sportscar Racing». Det finnes også egne klasser for historisk racing med eldre biler, så her er det mye morsomt du bare må få med deg!