En guide om racing og motorsport

Hvem er Norges og verdens beste racingutøvere?

De fleste av oss kjenner til noen av Norges beste rallycross-førere, som Petter Solberg, Martin Schanche og Andreas Bakkerud. Det er kanskje disse navnene vi først og fremst tenker på når vi snakker bilsport i Norge. Men vi nordmenn utmerker oss også innenfor andre racinggrener internasjonalt, uten at utøverne nødvendigvis er like synlige i media.

Noen av de beste norske racingførerne som hevder seg i verdenstoppen i dag, har startet i ung alder og konkurrerer nå på internasjonalt nivå sammen med de beste fra Europa og andre verdensdeler. Vi kan for eksempel nevne:

  • Theodor Olsen, et ungt talent som satser friskt på asfaltracing i USA
  • Marcus Påverød, 18 år gammel og med i Norges satsingslandslag for 2019
  • Marius Nakken, regnet som et stortalent fra ung alder og med på landslaget 2019
  • Dennis Hauger, 15 år gammel Formel 4-fører og et fremadstormende racingtalent
  • Dennis Olsen, som har startet 24-timersløp på både Le Mans og Daytona i 2019

Norske racingutøvere møter verdenseliten

De norske utøverne møter hard konkurranse på internasjonalt nivå. 17 år gamle Teddy Wilson fra Storbritannia konkurrerer i USA, der han hatt lynraske resultater på Formel 4-banen. På det europeiske kartet har Michael Ammermüller virkelig vist seg verdig. Med sine 33 år på baken har han skapt seg en karriere innen racingsporten som er misunnelsesverdig for yngre utøvere. Blant annet har han deltatt i Grand Prix flere ganger som representant for det tyske teamet. Vi kan også nevne nederlandske Robin Frijns, en nå 28 år gammel racingutøver som fortsatt holder koken på internasjonalt konkurransenivå.

Blant de litt yngre internasjonale utøverne finner vi for eksempel russiske Robert Mikhailovich Shwartzman, som har startet i både Formel 4 og Formel 3, samt at han debuterte i Toyota Racing Series som 19-åring i 2018. I tillegg har danske Christian Lundgaard gjort det bra. Han er født i 2001 og har allerede rukket å gjøre seg bemerket. Tross sin unge alder har Christian startet over 85 løp, og han har blant annet vunnet F4 Spanish Championship i 2017. Det er virkelig et resultat han kan være stolt av!

Verdens tøffeste bilførere i verdens tøffeste racingløp

Fernando Alonso, Kazukii Nakajima og Sébastjen Buemi er navn de fleste innen racingsporten kjenner til, og det er kanskje ikke så rart. Hele to år på rad har de vunnet utholdenhetsløpet FIA World Endurance Championship på Le Mans, nemlig i 2018 og 2019. I 2019 tilbakela de noen knappe kilometer kortere enn i 2018, men totalt sett begge år endte de på nærmere 5 300 kilometer. Når det er sagt, er det faktisk en danske som har den høyeste rankingen og har vunnet 24-timersløpet i Frankrike hele ni ganger, nemlig Tom Kristensen fra Hobro i Danmark.

Også kvinnene kan kjøre bil!

Blant nordmenn har det tradisjonelt vært omtrent bare menn som har utmerket seg innen racing, men på internasjonalt nivå er det ingen tvil om at også kvinnene kan kjøre bil – og de kan kjøre fort! Sabine Schmitz, også kjent fra TV-showet Top Gear, har blitt kalt dronningen av Nordsløyfen, altså banen Nürburgring, der hun omtrent vokste opp sammen med sine søsken og kjørte familiebilen rundt på banen. Det er også verdt å nevne britiske Susie Wolff, som har konkurrert i Formel 1 og har vært i internasjonal konkurransemodus helt siden 2006.

Et stort sportsmiljø med ekte sportsglede

Norske og internasjonale racingutøvere er del av et stort og internasjonalt miljø med konkurranser over hele verden. At konkurransen er hard, er det ingen tvil om, men det er vel noe av dette som driver dem. Dette er utøvere med bein i nesa, konkurranseinstinkt og en helt egen forkjærlighet for fart og motordur. Her er det ekte sportsglede som ligger til grunn. Det skal bli spennende å følge med på utøverne i tiden fremover, ikke minst hvordan det går med de yngste deltakerne som skal ut og prøve seg i internasjonale konkurranser!