En guide om racing og motorsport

NASCAR – National Association for Stock Car Auto Racing

National Association for Stock Car Auto Racing, forkortet NASCAR, er den aller største og fremste motorsportarrangøren i USA. Organisasjonen ble stiftet allerede i 1948 av Bill France senior. NASCAR organiserer mange serier av flere løp og i alt mer enn 1 500 løp på over 100 ulike baner i totalt 28 av USAs stater. De tre aller største seriene NASCAR organiserer er Sprint Cup, Camping World Truck Series og XFINITY Series. I tillegg styrer organisasjonen de to store racingseriene Dodge Weekly Series og Regional Racing.

Motorsporten blir stadig mer populær

Først startet motorsporten som lokal underholdning i sørøstlige deler av USA. Siden den gang har sporten vokst seg til å bli De forente staters nest mest populære sport om vi måler i TV-seertall, slått av NFL. NASCAR-løp sendes dessuten i mer enn 150 land verden over, og de aller største NASCAR-banene rommer mer enn 170 000 tilskuere. I tillegg har NASCAR omtrent 75 millioner fans som handler lisensierte produkter for over to milliarder dollar per år. Totalt sett vitner dette om at motorsport er kommet for å bli.

NASCARs øvrige styre

Som nevnt tidligere var det Bill France, en engasjert og racinginteressert amerikaner, som stiftet NASCAR i 1948. Den dag i dag er det Mike Helton som sitter som regjerende president innen organisasjonen, og selve hovedkvarteret ligger i Daytona Beach i Florida. Organisasjonen har også kontorer i New York, Los Angeles, Arkansas, og de fire byene Charlotte, Mooresville, Concord og Conover i Nord-Carolina. Dessuten har NASCAR internasjonale kontorer i Mexico by og i Toronto i Canada. For de spesielt interesserte har NASCAR åpnet NASCAR Technical Institute, en mekanikerskole.

Tidlig historisk bakgrunn

Allerede tidlig på 1900-tallet, da fremveksten av motoriserte kjøretøy tok fatt, ble Daytona Beach i Florida kjent som stedet der verdensrekorder i hastighet kunne utfordres. Området i den sørlige staten ble derfor raskt et mekka for racingentusiaster. De tidligste førerne var gjerne involvert i å smugle sprit, noe som førte til et behov for stadig raskere og velutviklede biler. Førerne begynte derfor å modifisere bilene sine. Det neste skrittet for eierne av bilene var å kjøre om kapp. Dette igjen ble god underholdning, og sporten ble etter hvert også «ren».

NASCAR-styrte serier

NASCAR styrer som nevnt en rekke ulike serier, turneringer og enkeltløp innen motorsport. Sprint Cup-serien er sportens aller høyeste nivå av konkurranse for profesjonelle, og for øvrig den aller mest populære og innbringende serien. XFINITY-serien er den nest høyeste klassen for profesjonelle. Camping World Truck Series på sin side er en svært populær serie, der det benyttes modifiserte pickup-biler. Andre store serier NASCAR står ansvarlig for er Canadian Tire Series, Corona Series. Ellers arrangerer NASCAR de tre regionale racingklassene Whelen Modified Tour, Grand National Division og AutoZone Elite Division.

Sikkerhet i motorsporten

NASCAR har tidligere fått kritikk for mangel på sikkerhet i sine serier, særlig ettersom mange sikkerhetsforetak ikke var obligatoriske som i annen motorsport, men kun anbefalt. Omkring årtusenskiftet, etter en stygg ulykke, endret NASCAR trenden. Både setene og beltene som benyttes nå i senere tid er velutviklet til å takle enorme krefter, svingninger, akselerasjoner og eventuelt kollisjon. Dessuten må i dag en luftrestriktor plasseres mellom forgasseren og luftinnsuget, for å begrense kreftene som genereres. Takspoilere og barrierer er andre sikkerhetstiltak gjort i senere tid, og dessuten egne serviceområder langs veiene.