En guide om racing og motorsport

NM i racing

Racing er en spennende og særdeles fartsfylt motorsport som har blitt mer enn bare en hobby for mange nordmenn. Mange deltar aktivt i racing selv, mens andre igjen foretrekker å følge med på de lynraske bilene fra sidelinjen.

Uansett hvilken gruppe du tilhører, er det ingen tvil om at racing i NM er et samlingspunkt for alle som elsker racing i Norge. I denne guiden vil du bli bedre kjent med norgesmesterskapet i racing, et utrolig spennende, actionfylt og morsomt arrangement. I denne guiden skal vi se nærmere på følgende:

  • Ulike eventer i racing NM
  • Kjente racingførere innen NM
  • Unge racingtalenter

Hva skjer under racing NM?

Hvor og hvordan racing NM foregår kan variere noe fra år til år. I 2019 ble norgesmesterskapet i racing arrangert på to av Norges mest kjente racingbaner, nemlig Rudskogen og Vålerbanen. Arrangementet foregår ganske spredt. NM-åpningen var i Rudskogen 4. til 5. mai. Her kostet inngangen 150 kroner, og du vil kunne se på både GT, historisk racing, Formula Basic, Shortcar og Seven/RSR. Porsche Club Norge stod var en av arrangørene. Neste del av racing NM, med Asfalt Supercars, fant sted 1. til 2. juni på Vålerbanen, og også her kostet inngangen 150 kroner.

Tredje del av racing NM fant sted i Rudskogen 17. til 18. august. Her var temaet Asfalt Classic, med både utstillinger og oppvisninger av stilige biler. Inngangen kostet også her 150 kroner. Den fjerde, og siste, hoveddelen av racing NM var på Vålerbanen 7. til 8. september, og det var her NM-finalen foregikk. For å få med seg finalen måtte tilskuerne betale 150 kroner. Det er også tilleggs-eventer under racing NM, som NM-finaler for GT-klasser senere i september. Dette er bare et eksempel på hvordan NM ble arrangert et spesifikt år, men kan tas utgangspunkt i.

NM-vinnere

Det finnes en rekke dyktige racingsjåfører i Norge, og i 2019 gikk seieren til sjåfør og racingentusiast Herbjørn Haug. Han vant NM i grenen GT5, og dro med seg mange gylne pokaler hjem denne sesongen. Haug har holdt på med motorsport helt siden han var 18 år, og er nå 47. Gjennom sin karriere har han hatt både oppturer og nedturer, men de gode øyeblikkene er det mange av. Han har vunnet både NM-gull, NM-sølv innen bakkeløp, og bronsemedalje fra NM i rallycross. Andre suksessfulle norske racing-sjåfører er Morten Brandt Bjerknes, Atle Gulbrandsen og Daniel Kroken.

Unge talenter

Mange racingførere starter i ung alder, da det ikke er 18-års aldersgrense på å kjøre racingbil på bane i Norge. Hvor ung føreren kan være, er helt avhengig av bilens motorkraft. Et ungt talent vi håper på å se mer av i fremtiden er Emil Rosendal, som i en alder av kun 14 år suser av gårde på racingbanen i mer enn 180 km/t. De norske reglene innen racing gjør faktisk den unge gutten til Europas aller yngste racingsjåfør i klassen GT4 innen baneracing. Rosendal sikter etter fremtidig NM-tittel, og vi heier!

NM-klasser

Racing NM, altså norgesmesterskapet innen baneracing, gjennomføres med en rekke ulike NC- og NM-klasser. I 2019 deltok mange ulike klasser i NM, rangert i klasser fra NM-klasse 1–10. Her var det alt fra GT1, GT+, GT2, GT3 og GT4, til GT5, Formula Basic, Seven Racing, Roofless Sportscar Racing og historisk racing.